Genom hela den mänskliga historian har inlärning av olika saker varit en central del. Vare sig det handlar om praktiskt lärande eller akademiska studier.
Vad innebär lärande?
Det går att lära sig fantastiskt många olika saker i livet. Många anser att hela livet går ut på att lära sig olika saker. Som barn lär man sig att gå, hålla i saker, prata och mycket mer. Det är en viktig del av livet som är direkt nödvändig. Det är dessutom något som de allra flesta barn lyckas lära sig.
Senare i livet fortsätter inlärningen i olika former. Vissa saker är i många fall direkta måsten. I skolan måste man till exempel lära sig vissa ämnen. Att kunna skriva och räkna har under en längre tid setts som en självklarhet, framför allt i Sverige.
Men att lära sig innebär inte bara det som många tänker på först, det vill säga att studera. Det är en viss del av det, men långt ifrån allt. I unga åldrar skapar barn sig intressen. Det kan handla om att cykla, något som man då måste lära sig. Andra vill utöva sporter så som fotboll och hockey. Då får man till exempel lära sig att åka skridskor eller att passa och skjuta en boll på rätt sätt.
Så fortsätter det. Även vuxna lär sig ständigt nya saker, ibland utan att tänka på det. Ett vanligt talesätt är att man lär sig något nytt vare dag. Kollar man på nyheterna kan man se och förstå nya saker. Till exempel om hur ett presidentval i USA fungerar, vilket är ett bra exempel på inlärning. Vissa vuxna vill också lära sig nya konkreta saker, som till exempel att svetsa eller hoppa fallskärm. Även det är former av inlärning.
Studier i alla former
Men i slutändan ser många på lärandet som rena studier i skolan. I Sverige är det skolplikt fram till gymnasiet, vilket innebär att svenskar generellt tillhör det land mest längst och även bäst utbildning i hela världen. Till en början får man lära sig det grundläggande, alfabetet och hur man skriver. Sedan ökar svårighetsgraden i takt med ju äldre man blir. Många lär sig engelska på en hög nivå, och de allra flesta väljer även att lära sig ett tredje språk, eller att räkna algebra.
I gymnasiet får eleverna också chansen att välja mer konkret vad de vill lära sig. Vissa tycker till exempel att samhällsorienterade ämnen är intressant. Då kan man välja en samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Andra är däremot mer praktiskt lagda. Då kan industriprogrammet, fordon eller bygg vara något att välja på. Det viktiga är att försöka se över vad man själv är intresserad av och vill syssla med i framtiden, även om det kan vara svårt.