Att studera idag är mer högaktuellt än någonsin då kravet på utbildning är ett faktum för att kunna få ett arbete. I en allt snabbare takt med tekniken och samhällets förändrade struktur, ser man nya utbildningar som inte fanns förut. Världen blir även allt mer digital och det kommer att behövas nya utbildningar inom snar framtid som kan anpassas efter alla de förändringar vi ser idag.

Utbildningar som ger arbete i det moderna samhället

Något som är allt mer högaktuellt är allt som rör den framtida miljön och det pågående klimathotet. Brinner man för klimat- och hållbarhetsfrågor, är en utbildning inom miljö ett bra yrkesval där man verkligen kan göra skillnad. Miljöarbete kan innebära många olika yrken som att bli civilingenjör och vara med att utveckla mer miljövänlig teknik, miljösamordnare, hållbarhetsspecialist, miljölogistiker, soleltekniker eller till exempel som energioptimerare. Andra yrkesutbildningar som definitivt kan ge framtidsjobb, är allt inom IT-branschen! Nu ser man en snabb trend öka inom IT-utbildningar till UX-designer med utveckling av appar och webbtjänster, utvecklare inom VR (virtuell verklighet), IT-säkerhetstekniker, civilingenjör i AI och maskininlärning med programmering av artificiell intelligens eller till exempel webbutvecklare för .NET CMS. Det finns en mängd andra högaktuella utbildningar som kan ge jobb och även molnutvecklare är något som nu är en relativt ny utbildning. När man studerar kan allt kännas som om det kostar mer på grund av en mindre ekonomi och studielån. En hemförsäkring är viktig att ha oavsett om man studerar eller inte och vill man kunna välja rätt försäkring, kan Hemförsäkringstudent.nu ge bra vägledning. Där har man alla hemförsäkringar samlade på ett och samma ställe!

Motivation till studier

Att studera är ett val som påverkar framtiden och vilken inkomst man kommer att ha. Tack vare studier får man även chansen att göra det man verkligen vill. Att vara motiverad till studier, är inte alltid så lätt beroende på livssituation, ekonomi eller att man känner sig för gammal för att studera. Det är dock aldrig försent att börja studera och allt fler medelålders personer bestämmer sig senare i livet för att läsa vidare. För att blir motiverad kan man göra en fysisk lista, det vill säga skriva upp alla de fördelar man får genom att studera. Det kan handla om drömarbetet, eller att kunna höja lönen och unna sig mer i livet. Det är viktigt att visualisera sig själv i en framtida situation där man redan har drömjobbet och ett mer tillfredsställande lönekonto. Man ska inte ha för bråttom att kasta sig in i studier som man senare känner att det inte riktigt var rätt val. Att gå på inspirerande föreläsningar, eller öppet hus där man kan träffa företrädare för den utbildning man är intresserad av, är en bra drivmotor till inspiration. Sociala medier är smart att utforska om man är nyfiken på en utbildning. På många forum kan man tala med andra som kanske redan arbetar inom yrket man vill studera till. På så sätt får man en realitycheck vad det faktiskt innebär i praktiken. Det ska kännas roligt att studera och det som alltid är bra att ha med sig i tanken, är att man faktiskt gör det för en bättre framtid och en investering i sig själv!