För många människor är det närmast en självklarhet att kunna läsa och skriva, medan det i själva verket är ett relativt nytt fenomen. I Sverige tillhör det grundutbildningen och redan på dagis och förskola får barn göra sig bekanta med de första bokstäverna. Färdigheter i skriftspråket ger inte människor enbart möjligheter att kunna utbilda sig, det låter dem också kunna uttrycka sig på ett annorlunda sätt än genom tal – exempelvis i brev, sociala medier, berättelser och allmänna anteckningar.

Att kunna skriva väl kan också bli en avgörande faktor för både karriär och vänskapsrelationer. Om du till exempel vill skriva en jobbannons eller ett personligt brev är det viktigt att stava rätt och formulera dig väl för att göra ett gott intryck. Här kan du få ovärderlig hjälp från tekniken som kan se till att dina formuleringar och ordval blir så passande som möjligt.

Skillnader mellan skrift och tal

I samband med den ökade försäljningen av ljudböcker har debatten om huruvida det är viktigt att skriva och läsa väl eller inte blossat upp igen. Är det verkligen okej att endast lyssna eller behövs förmågan att läsa och skriva själv fortfarande? Utesluter det ena det andra? På liknande vis kritiseras även journalister för sina ordval och det grälas i sociala medier om stavningsfel och uttal som många upplever som irriterande.

En av de stora skillnaderna mellan skrift och tal är att det saknas kroppsspråk och röstläge när en person skriver. En mening som ”Vet du något om monarkin?” kan låta som en genuin fråga eller en förolämpning beroende på hur den levereras. På många sätt ligger tal- och skriftspråk närmare varandra idag än förr, och det beror inte minst på att så många fler har tillgång till både och. Däremot kan just sättet att formulera och uttala en mening inte komma fram i skriften, varav det blir extra viktigt att uttrycka dig så väl som möjligt.

Då är det viktigast att skriva rätt

En likhet mellan tal och skrift är att det är viktigt att kunna anpassa hur du kommunicerar efter situationen. Ska du ansöka om ett jobb kan många stavfel få dig att framstå som lat och oprofessionell, medan ett textmeddelande till en kompis inte har lika höga krav. Du bör också kunna tillämpa ett ordval efter situationen, där en jobbansökan helst inte ska börja med hälsningar som ”Tjena” och ”Halloj” medan samma ord passar utmärkt i privata sammanhang med vänner. Det kan också finnas variationer beroende på vilket slags jobb du söker. Till en reklambyrå eller ett skivbolag kan du ofta uttrycka dig lite modernare och varierat än om du söker jobb till en advokatfirma eller en bank. Med hjälp av en bra skrivtjänst kan du nå en mycket hög nivå på det du vill skriva och det kan spela en avgörande roll för din framtid.