I Sverige är det inte obligatoriskt att läsa vidare efter gymnasiet. Trots det väljer mängder av svenskar att vidareutbilda sig.

Nästan bäst i världen

Sverige är i många avseenden ett av de bästa länderna att leva i. Säkerheten är hög, ekonomin är god och levnadsstandarden upplevs som en av de främsta på planeten. När det kommer till möjligheter att utbilda sig är Sverige också i topp.

Totalt har nästan 45% av den svenska befolkningen vidareutbildat sig efter gymnasiet. Det placerar Sverige i den absoluta toppen tillsammans med sina nordiska grannländer, Nya Zeeland, Kanada och några andra länder.

Det finns också många samt bra utbildningar i landet. Chalmers i Göteborg och Stockholms Universitet är några exempel på de bästa universiteten i Sverige och hela världen. Utbildningarna håller generellt hög klass.

Att välja vilken utbildning är dock inte alltid enkelt. Det finns en del som tidigt är övertygade om vad de ska studera, medan andra inte har någon som helst aning. För de som tidigt vet kan det ligga till grund i ett intresse man länge haft. Gillar man politik är det inte konstigt om man väljer att läsa statsvetenskap. Kanske har man redan på gymnasiet läst en samhällsvetenskaplig linje.

Andra har det däremot betydligt svårare att välja utbildning. De kanske vet att de vill studera på högskola eller universitet, men inte exakt vad. Ett tips kan vara att ta ett sabbatsår från studierna. Att ge sig ut och resa eller arbeta kan ge inspiration om vad man vill läsa i framtiden.